Biologische Wijnen

Biologische wijnen

Het is ons gebleken dat veel kopers van wijn vragen hebben bij het product biologische wijn. Echter, steeds meer wijnboeren gaan over op biologische wijnbouw. In 2016 waren er in Frankrijk al ruim 5000 wijnboeren met gecertificeerde biologische wijnen en hun aantal groeit snel.
Daarom op deze pagina wat uitleg over deze wijnen.

Is de kwaliteit en houdbaarheid van biologische wijn wel gelijk aan die van niet biologische wijn?

Ja, de kwaliteit van biologische wijn is minstens net zo goed als die van wijn welke op de meest 'gangbare' manier is gemaakt. Gecertificeerde wijnproducenten werken zo mogelijk nog hygiënischer als de gemiddelde producent. Maar zij doen dat wel op een manier welke het behoud van smaak en kwaliteit waarborgt.

Heeft biologische wijn een andere smaak?

Neen, maar hij heeft soms wel meer smaak. En “over smaak valt niet te twisten” zegt men wel. De smaak van wijn is van veel factoren afhankelijk. We denken daarbij aan het weer, het 'terroir' (grondsoort, ligging van wijnvelden, plaatselijk microklimaat) en de wijze van de wijnbereiding.
Vooral na de 2e wereldoorlog zijn veel producenten overgegaan op een vorm van sterilisatie van de most (de geperste of gekneusde druiven) om daarna er een standaard gist aan toe te voegen. Helaas gaan daarbij een aantal smaak bepalende factoren verloren. Wat overblijft is veel meer een eenheidsworst.

Biologische wijnproducenten doen dit niet. Hierdoor zitten er veelal meer smaak nuances in deze wijn. En dat verschil proeft u! Natuurlijk blijft de smaak ook afhankelijk van de weersomstandigheden in het groeiseizoen van de wijndruiven. Daardoor zal de wijn van elk wijnjaar toch iets anders van smaak kunnen zijn.
Aangezien Henricus in Frankrijk een opleiding tot wijnproever heeft gevolgd, zal hij alleen die wijnen kiezen welke goed smaken. Een wijn welke, bijvoorbeeld door het slechte weer bij een producent dat jaar, niet voldoende smaak heeft, wordt door hem niet ingekocht.

Zijn er regels voor het verbouwen van biologische wijn?

Ja, er zijn regels voor het verbouwen van allerlei biologische producten. Deze zijn onder andere door de EU opgesteld. Maar ook de wijnproducenten hebben hier nog aanvullende regels bij. Bij elkaar veel te veel om hier op te noemen. En dan zijn er ook nog de regels welke bij een wijnregio horen, een Côtes du Rhône A.O.C. of I.G.P. bijvoorbeeld mag alleen deze aanduiding hebben als hij aan de regels van deze regio voldoet.
Een belangrijke regel voor biologische producten is natuurlijk het niet gebruiken van chemische producten als pesticiden en herbiciden. Daarom kan een wijnboer welke deze producten heeft gebruikt niet van het ene op het andere jaar omschakelen. Er moet voldoende tijd biologisch zijn gewerkt om alle chemische producten uit de bodem te laten spoelen. Pas als het eindproduct gegarandeerd vrij is van dit soort zaken en ook alle andere regels zijn opgevolgd kan de wijnproducent een bio-certificaat voor zijn product krijgen.

Sinds 2012 is het mogelijk om via ECOcert de biologische producten te certificeren.

Bevat biologische wijn sulfiet?

Sulfiet is een zwavelverbinding. Zwavel en zwavelverbindingen komen gewoon in de natuur voor. Planten kunnen deze stoffen opslaan. Een beruchte plant is de spruit, spruitjeslucht ontstaat doordat zwavelverbindingen tijdens het koken vrijkomen.

Ook de wijnstokken nemen zwavel(-verbindingen) uit de bodem op. De hoeveelheid hangt af van o.a. de bodem waarop zij groeien. Bij het gistingsproces komt er daardoor vanzelf sulfiet vrij, en dus zit er van nature in elke wijn sulfiet,  zelfs als de wijnmaker het niet toegevoegd. Biologische wijnproducenten mogen weliswaar een heel geringe hoeveelheid toevoegen, maar van deze mogelijkheid wordt zelden gebruik gemaakt.
Bij biologische wijn is daarom de hoeveelheid sulfiet heel gering, slechts de van nature voorkomende hoeveelheid.

Biologische wijn is zeker veel duurder?

Niet per se. De prijs van wijn wordt deels bepaald door de opbrengst per hectare en de hoeveelheid arbeid welke er voor moet worden verricht. Afhankelijk van de omstandigheden kan de opbrengst van de biologische producent lager zijn als die van de niet biologische. En er is inderdaad meer arbeid voor nodig. Deze wijn kan dus net als andere biologische producten iets duurder zijn.
Aan de andere kant zijn er niet biologische producenten welke vanwege hun bekendheid en de regio waarin ze werken hun prijzen hoog houden en zo hun winst extra hoog hebben. Dan betaalt u dezelfde prijs voor een niet biologische wijn.

Verkoopt H.I.C. biologische wijn?

Henricus heeft al vele jaren enkele biologische wijnen in zijn assortiment. En er is een wijnproducent die al vanaf 1999 bezig is met het omschakelen naar biologische wijnbouw. In 2013 werd deze producent gecertificeerd en inmiddels zijn veel wijnen welke in en na dat jaar zijn geproduceerd voor zien van het bio-label.
Maar ook de wijnen van voor die tijd van deze leverancier smaken bijzonder goed omdat ze al met de zorg en op de wijze welke bij de biologische wijnbouw hoort zijn gemaakt.

Producenten van bio-wijnen bij H.I.C.:

Celliers des Princes, Côtes du Rhône,
Caves des Vignerons du Mont Ventoux, Côtes du Rhône,
Domaine de Calet, Costières de Nime, alle drie op onze pagina Rhône wijnen

 

Wij doen onze uiterste best om deze web-pagina's zo correct mogelijk samen te stellen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat een genoemde wijn uitverkocht is voordat deze pagina's worden herzien.


Neem voor meer informatie als volgt contact op:

H.I.C. wijnimport
Dordsedijk 508
7891 NS Klazienaveen
Nederland
(K.v.K.nr. 040 25039)

tel: ++31(0)651 981 194

of stuur een bericht naar ons


Laatste update deze pagina 21 februari 2019