Extra / Nieuws

 

EXTRA

Op deze pagina vindt U bijvoorbeeld onze nieuwtjes en diverse mededelingen. Alle zaken welke mogelijk (nog) niet elders zijn onder te brengen komen hier op deze pagina. U kan daardoor op deze plek op leuke zaken stuiten. Vergeet dus niet om hier af en toe terug te keren.


2018: 45 Jaar H.I.C. wijnimport.

In 1973 besloot Henricus Kortmann om H.I.C. op te richten. Al deze 45 jaren is zijn doel geweest om die wijn te importeren die van goede kwaliteit, bouquet en smaak is voor een nette prijs. Een goed advies aan zijn klanten vindt hij van groot belang.
Henricus hoopt ook in de komende jaren deze werkwijze voort te kunnen zetten.

In Frankrijk is Henricus officieel benoemd tot wijnproever. Hij wordt veelvuldig gevraagd als jurylid bij belangrijke wijnconcoursen. Ook keurt hij bij wijnboeren zelf de wijn alvorens deze wordt gebotteld. Ook zijn hulp bij de promotie van wijnen wordt in Frankrijk zeer gewaardeerd.


Biologische wijnen

Wij krijgen vragen over biologische wijnen. Wilt u er meer over weten, klik dan hier


Stamppot Seizoen

Het is weer het seizoen voor onvervalste winterkost op tafel. Meestal geven we een lijstje passende wijnen, maar bij veel stamppot gerechten past een goede Côtes du Rhône. Heeft u twijfels of vragen? Bel of mail Henricus - gegevens daarvoor staan onderaan deze pagina.
Voor recepten - ook wat ongewonere - bezoekt u stamppot recepten op leuke-recepten.nl


Sulfiet

Wij krijgen wel eens vragen over sulfiet. Sulfiet is een stof welke in elke wijn voorkomt. De bekende term hoofdpijn-wijn komt uit de tijd dat er te vrijelijk gebruik werd gemaakt van sulfiet bij het maken van wijn.
Wat is sulfiet?

Sulfiet is een zwavelverbinding. Zwavel en zwavelverbindingen komen gewoon in de natuur voor. Planten kunnen deze stoffen opslaan. Een beruchte plant is de spruit, spruitjeslucht ontstaat doordat zwavelverbindingen tijdens het koken vrijkomen.

Ook de wijnstokken nemen zwavel(-verbindingen) uit de bodem op. De hoeveelheid hangt af van o.a. de bodem waarop zij groeien. Er komt daardoor bij het gistingsproces vanzelf sulfiet vrij, en dus zit er van nature in elke wijn sulfiet,  zelfs als de wijnmaker het niet toegevoegd.

Sulfiet mag tijdens het bereidingsproces aan wijn worden toegevoegd om schadelijke bacteriën en schimmels te bestrijden. Tevens helpt het oxidatie van de wijn tegen te gaan. Tegenwoordig is de hoeveelheid sulfiet die mag worden gebruikt streng gereglementeerd. Maar de meeste wijnproducenten streven er naar om zo weinig mogelijk van deze stof te gebruiken.
Biologische wijnproducenten zullen sulfiet als het even kan geheel niet gebruiken, al is een heel geringe hoeveelheid toegestaan. Als u erg gevoelig bent voor sulfiet, bijvoorbeeld wegens astma, probeer dan eens biologische wijn.

Henricus streeft er naar om zijn wijnen te kopen bij producenten welke veel minder sulfiet gebruiken dan is toegestaan. Het is daarom geen wonder dat klanten die gewend waren om hoofdpijn te krijgen van elders gekochte (vaak heel goedkope) wijn, Henricus complimenteren omdat zij nu van wijn kunnen genieten zonder de volgende dag hoofdpijn te hebben.


Zeg het met bloemen

H.I.C. levert ook aan winkels welke onze wijn als aanvulling op hun assortiment gebruiken. Zoals bloemenwinkels, welke een mooi verpakte fles wijn met daarbij hun bloemen als speciaal cadeau verkopen. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n winkel.

Wijn en Bloemen

Nieuw in onze collectie:

Van de Caves Richemer hebben we een nieuwe Vin de Pays - Côtes du Thau. Deze zit in een erg fraaie fles met afbeeldingen van de regio.

etiket côtes de Thau rug-etiket côtes de Thau

Het is altijd Rosé-tijd

In de laatste jaren is de kwaliteit van de rosé-wijnen enorm verbeterd. Ze heeft niet meer de fletse rose kleur die we van rosé uit de jaren '70 kennen. De huidige rosé-wijnen hebben een prachtige licht rode kleur welke fonkelt in uw glas. Met mooi zonnig weer is het met een juist gekoelde rosé goed toeven op terras of balcon!
Maar ook bij sfeervol dineren bij kaarslicht komen de goede eigenschappen van de moderne rosé goed tot hun recht. Wij hebben diverse rosé-wijnen in het assortiment, de volgende willen we extra in de aandacht brengen:

Costière de Nîmes rosé A.O.C.13,5%20095,50
Cuvée Rosé d'une nuit, Côtes du Rhône A.O.C. 14%20047,20
Côtes du Roussillon AOC, AdV Vieilles Vignes rosé sec12,5%20054,75
Roc du Gouverneur, Côtes du Roussillon A.O.C., rosé13%20104,65
Clos Jean René, Bergerac A.O.C. rosé12,5%20034,75
L' Esprit de Provence rosé A.O.C.13%20034,95
Nieuwe ontwikkelingen

Italiaanse wijnen

H.I.C. is van ouds her gespecialiseerd in Italiaanse wijnen. Zo kunnen we met regelmaat een aantal prima wijnen aan ons assortiment toevoegen.
Zoekt U een Italiaanse wijn die nu nog niet op onze site te vinden is? Neem kontakt met ons op om te horen of een van onze leveranciers een dergelijke wijn kan leveren.


Nieuwe wijnen

Met enige regelmaat komen we nieuwe wijnen tegen. Vaak bij bekende leveranciers zoals de Vignerons de Mont Ventoux, Cellier des Princes, Les Vignobles du Rivesaltes en de Vignerons Catalans.
Maar ook komt er een enkele keer een nieuwe leverancier bij. Zo is de laatste jaren de Gascogne erg in trek geraakt. En in het zuiden vond Henricus bij Les Caves Richemer mooie wijn uit de Côtes de Thau.
Er is dus altijd wel een wijn naar uw smaak te vinden.


Voetbalfles

Genieten tijdens het voetbal kijken met een heerlijke, smaakvolle en fruitige rode wijn. Een wijn van goede kwaliteit. Ook heel goed als relatiegeschenk.
Inhoud Côtes du Ventoux AOC rouge, 13%, prijs €9,95. Per fles verkrijgbaar.

Côtes du Ventoux EK fles


 Henric tijdens een Côtes du Rhône presentatie.

Foto's en etiketten

De maker van deze site ontvangt met regelmaat etiketten welke aan de site worden toegevoegd. Ook fotografeert hij bij Henricus met regelmaat etiketten welke op de site worden geplaatst. Een enkele keer gaat hij met Henricus mee op reis langs een aantal leveranciers en maakt daar foto's. U vindt de etiketten en foto's via de buttons zoals boven deze paragraaf.


Prijzen & alcoholpercentages

We proberen de gegevens van de wijnen zo compleet mogelijk te houden. Daar er natuurlijk steeds nieuwe jaargangen uit komen en wijnen uitverkocht raken blijft het echter moeilijk om alle gegevens up to date te houden, maar wij doen ons best om u zo goed mogelijk te informeren.

Blijf daarom deze site met regelmaat bezoeken opdat u op de hoogte blijft.

Over deze site

Deze site is gestart in 2002. Er is indertijd getracht deze site zo op te zetten dat hij op de meest gangbare brouwsers te bekijken is. In februari 2016 zijn we overgestapt richting html5 en css3. Ook trachten we de opzet zo te maken dat de site zonder problemen te vergroten en te verleinen is. In de laatste jaren zijn veel browsers de html en css standaarden beter gaan ondersteunen. Maar het eindresultaat kan per browser nog steeds iets verschillen.
We testen deze site met Firefox, Opera, Google Chrome en Microsoft Edge (altijd de laatste versie.)
Komt u toch onverhoopt problemen of fouten tegen, en wilt U over genoemde zaken met de maker kontakt opnemen, vermeld dan A.U.B. ook het type brouwser dat U gebruikt en het versie-nummer. Het e-mailadres staat onderaan deze pagina.


Wij doen onze uiterste best om deze web-pagina's zo correct mogelijk samen te stellen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat een genoemde wijn uitverkocht is voordat deze pagina's worden herzien.

NB.
Neem voor meer informatie als volgt contact op:

H.I.C. wijnimport
Dordsedijk 508
7891 NS Klazienaveen
Nederland
(K.v.K.nr. 040 25039)

tel: ++31(0)651 981 194

of stuur een bericht naar ons


Laatste update deze pagina 2 april 2022


Voor kontakt met de maker van deze site: zijn